Moi Drodzy, dzisiaj mamy dla Was przepis obiadowy.
Bardzo lubimy chińską oraz japońską kuchnię! Ta kuchnia jest dla nas nr 1!
Do wielu potraw dlatego dorzucamy często sos sojowy oraz imbir.
Danie które dla Was dzisiaj mamy jako propozycję na obiad jest połączeniem kuchni chińskiej oraz włoskiej czego się nie robi w czasach koronawirusa, żeby nie wychodzić często do sklepu a robić dania z tego co się ma w lodówce.
Takie czasy jakie mamy teraz na pewno mobilizują nas wszystkich do wymyślania różnych dań oraz uczą nas abyśmy gospodarowali lepiej jedzeniem by go nie wyrzucać. Także udoskonalanie przepisu tym, co macie w lodówkach jest obecnie wskazane i czekamy na Wasze propozycję ze zdjęciami 🙂
SKŁADNIKI:
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta lub zielona
– 1 por
– 3 szalotki
– grzyby shitake (można pominąć lub zastąpić pieczarkami, najlepiej małymi)
– 3 marchewki
– szczypior do ozdoby
– 2 ząbki czosnku
– pół brokuła
– sezam do ozdoby
– przyprawa: mieszanka chińska
– sok z połowy limonki (lub cytryny)
– makaron spagethi (gdy nie mamy makaronu Soba)
– sos sojowy
– 1 łyżeczka imbiru świeżego startego
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy wszystkie warzywa szalotkę i pora kroimy w pióra, z brokuła odkrawamy same różyczki, a resztę warzyw i grzyby kroimy w cienkie paski.
- Do woka wlewamy olej, przesmażamy szalotki z porem i wyciśniętym czosnkiem jak tylko się zrumienią dodajemy grzyby i po ok 4 – 5 min wrzucamy marchew, paprykę tak warzywa smażymy ok 8 min i dodajemy sos sojowy, sok z limonki, łyżeczkę startego imbiru oraz różyczki brokuła.
- Doprawiamy chińską mieszanką i przykrywamy na kolejne 13 – 15 min, na małym ogniu.
- W międzyczasie gotujemy makaron i kroimy szczypior w długie paski. Makaron mieszamy z uduszonymi warzywami, danie podajemy w głębszych miskach posypane szczypiorem oraz sezamem.
Smacznego!