Moi drodzy!
Znaleźliśmy się w trudnym czasie przez epidemię koronawirusa. Nie możemy niestety teraz być z Wami w stałym bezpośrednim kontakcie z Wami i przygotowywać dla Was naleśników, camembertów czy gofrów.
Kochamy gotować! Wraz z mężem uwielbiamy eksperymentować w kuchni, nasze dzieci również dużo się od nas uczą i uwielbiają bawić się w kuchni.
Z każdych nawet najprostszych składników można stworzyć niepowtarzalne w smaku potrawy.
Chcemy Wam to pokazać, jak łączyć składniki, żeby było smacznie 🙂 Będzie też dużo potraw dla milusińskich którzy często okazuje się że w domu jedzą mało.
Pierwszym pomysłem na podwieczorek dla dzieci mogą być gofry, które tak często u Nas zamawiacie dla swoich pociech.
SKŁADNIKI:
składniki suche:
– 1,5 szklanki mąki
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
składniki mokre:
– 2 jaja
– 0,5 szklanki oleju rzepakowego
– 1 i 1/3 szklanki mleka
PRZYGOTOWYWANIE:
- Wymieszać razem suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy. Następnie w do drugiej miski dodać składniki mokre: jaja, olej, mleko i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia składników. Dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie energicznie mieszamy.
- Rozgrzewamy gofrownicę. Przed każdym smażeniem gofrów, teflon pokrywamy olejem rzepakowym i czekamy chwilę aż się rozgrzeje. Następnie nalewamy ciasto tak aby pokryło całą powierzchnię gofrownicy, czekamy chwilę z uchyloną gofrownicą aby się ścięło lekko. I po chwili ją zamykamy. To zabezpiecza ciasto przed wypływaniem ciasta.
- Smażymy je ok 3 minut. Gdy gofry mają już złoto brązowy kolor wyjmujemy je na deskę i odkrajmy brzegi aby miały ładny kształt. I następnie studzimy je na kratce aby odparowały.
Możemy robić je na różne sposoby z cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami albo nutellą.
My dzisiaj mieliśmy ochotę na gofry mocno czekoladowe z Nutellą i borówkami.
Bardzo polecamy!